Amersfoort - foto Gerard Dummer

Nieuws-archief


Het meest recente nieuws staat op de Homepage
Berichten rond de verhuizing (6) (update)


Zoals bekend zou de Koninklijke Landmacht ons gaan assisteren bij de verhuizing.  Zie Berichten rond de verhuizing nummer 3.

Maandag 14 april heeft de Landmacht de eerste ritten voor ons gereden. Daarvoor werden een 4-tonner en een 10-tonner ingezet. 

de Koninklijke Landmacht helpt verhuizen - inladen aan de Koppelweg

De blauwe stellingen gaan op de vorkheftruck (boven).


de Koninklijke Landmacht helpt verhuizen - de stellingen worden op de 10-tonner geladen


Het opladen van de grijze stellingen op de 10-tonner (boven).

Defensie reed op meer dan een dag. Op een goede dag stonden er drie voertuigen: de beide trucks en een mobiele kraan (onder).


Drie voertuigen van Defensie

Het afbreken van de laatste stellingen.  De stellingen tegen de muur, rechts, zijn al verdwenen (onder):

Afbreken van de laatste stellingende Koninklijke Landmacht helpt verhuizen - gesprek over de voortgang

Een gesprek over de voortgang (boven).

Op de Argonweg werd lang gewacht op de aankomst van deze trucks. Het bleek dat er voor de media wat filmopnames werden gemaakt.  Op de site van RTV Utrecht kunt u deze film en andere items terugzien op de volgende pagina: Leger-helpt-voedselbank-Amersfoort-bij-verhuizing.


Nog maar één week!


De verhuizing van VFA zal nu heel snel gebeuren. We gaan stoppen aan de Koppelweg, we zijn daarna even dicht, en daarna gaan we verder aan de Argonweg 10.  Lees verder voor alle informatie.

INFORMATIE
Volgende week 14 tot en met 18 april is de laatste keer dat onze klanten voor de voedseluitreiking op de Koppelweg moeten zijn.

Daarna, dus vanaf Pasen, zijn wij 2 weken gesloten. Dat is dus van dinsdag 22 april tot en met vrijdag 2 mei. Hiermee wordt bij de uitreiking rekening gehouden door middel van iets grotere pakketten.

Als wij weer open zijn, dus vanaf maandag 5 mei, kunt u ons aan de Argonweg 10 terugvinden voor alle bekende zaken.  Behalve het adres is er verder niets gewijzigd. De dagen en uren dat u kunt komen, zijn dus net als vroeger!  Raadpleeg zonodig de informatie op deze site en in uw nieuwsbrief.

De ingang voor klanten en bezoekers is door de kleine poort, links van het gebouw. Voor de route, de bushalte en andere informatie:  zie de contactpagina.

INTAKES:  tijdens de weken dat wij gesloten zijn, zijn er óók geen intakes.  Na die weken is op dinsdag 6 mei de eerste intake.


Het Hollandse Huurdrama


Een goede uitzending van Dit is de Dag van de EO, uitgezonden op dinsdag 8 april. 

Het Hollandse huurdrama
Citaat van de website:  "Honderdduizenden huurders in ons land zitten in de financiële problemen. Ze betalen zoveel huur dat zij moeten beknibbelen op andere uitgaven zoals kleding en voedsel. Meer hierover staat op
www.eo.nl/ditisdedag".


De uitzending staat op uitzendinggemist.nl/afleveringen/1409756 (na de advertentie ...).


Paaseierenactie - zonder woorden


Paaseierenactie 2014


Mooi gebaar van Ben Herder, Fitnesscentrum en buurman


Door de verhuizing van onze ADSL naar de Argonweg raken we halverwege de verhuizing ons internet aan de Koppelweg kwijt. Wat nu. Geen KPN hotspot in de buurt, en een dongle is nogal kostbaar en traag.

Daarom dachten we dat we maar eens bij de buren moesten langsgaan.  De eerste buurman die wij bezochten, gaf meteen royaal toestemming!  Ben Herder, dank u wel.  (update:  helaas ging dit niet door, omdat zijn lijn intussen ook opgeheven werd. Maar door het grote tempo liepen we vooruit op de planning, dus er was geen groot probleem).


Berichten rond de verhuizing (5)


Onze verhuizing vindt plaats in de periode dinsdag 22 april t/m vrijdag 2 mei 2014.

Tijdens die periode is VFA gesloten.

Vanaf 5 mei verwachten wij dat VFA compleet verhuisd is.  Daarna kunt u ons vinden aan de Argonweg 10.

Onze klanten worden op de hoogte gehouden via de bekende Nieuwsbrief. 

In de Nieuwsbrieven staan straks de definitieve data van:
-  de uitreik,
-  de intake,
-  gesloten in verband met verhuizing,
enzovoort. 


Alle data zijn onder voorbehoud.


Allerlei inzamelingsacties van scholen


Het is super wat iedereen blijft doen. Op 3 april hebben wij bij de Kingmaschool een cheque voor 700 Euro in ontvangst mogen nemen!

Kerstactie Kingmaschool

Op 4 april was er een grote inzamelingsactie in Leusden. Een basisschool in Schothorst heeft spullen ingezameld.  Vrijdag 11 april komt de Jorisschool langs, in het kader van Palmpasen. Dit is wat wij tegenwoordig allemaal ervaren. Heel hartelijk dank hiervoor! 


Aantal klanten VFA daalt!


In de afgelopen tijd is het aantal klanten bij VFA gedaald.  We hebben dit in de afgelopen jaren wel vaker meegemaakt, en de oorzaak is volgens uw redacteur dat we alle klanten toelaten die in de norm vallen (zie de intake) maar dat we de klanten ook aansporen om actief mee te werken. Dit is zelfs een voorwaarde.

Dat is één kant van de medaille. De andere kant is dat je daarvoor wel vrijwilligers moet hebben die hier tijd in willen steken en die ervaring hebben met de materie. Gelukkig hebben wij deze vrijwilligers!

Onze daling in het aantal klanten is tegen de trend bij de landelijke voedselbanken, lijkt het.


Kibbeling bij de uitreiking


Af en toe wordt er wat extra's georganiseerd tijdens de voedseluitreiking.

Afgelopen week werd er vers gefrituurde kibbeling uitgedeeld. Het mooie is dat het zo simpel is, eigenlijk, en tegelijk werd het erg gewaardeerd.

We tonen geen foto's van de rij, maar het werk van het voorbereiden en frituren is geen probleem:


Kibbelingen bij de uitreiking!

Een groep medewerkers van Arcadis heeft deze kibbeling-actie georganiseerd en gesponsord.


Kibbelingen bij de uitreiking!

Enkele vrijwilligers en bestuursleden van VFA hielpen mee.

Hiernaast het frituren in een reusachtige frituurpan.  

Kibbeling-actie maart 2014

"Onbescheiden" vraag:  WIE regelt en sponsort de volgende kibbeling-actie ?!?  :-)


Berichten rond de verhuizing (4 - gewijzigd)


Binnenkort begint de verhuizing echt.  De voorbereidingen zijn nog aan de gang, en er is nog veel te doen.

Intussen hebben wij de belangrijkste gegevens voor leveranciers en klanten, zoals routebeschrijvingen en foto's, al op deze site gezet, op de pagina met contact-gegevens.

Raadpleeg deze site voor de meest recente informatie, die u misschien nodig heeft tijdens deze verhuizing.  Klanten: raadpleeg de Nieuwsbrief!

N.B.  De data zijn zorgvuldig gekozen, maar we zijn een organisatie van (ervaren) vrijwilligers, en er kan altijd iets tegenlopen. Alle data zijn dus onder voorbehoud.


Gift van basisschool Het Zwaluwnest


De giften komen echt van alle kanten, en zijn soms klein, soms groot. Soms komen mensen hun kerstpakket afgeven of bijvoorbeeld een doos voedsel. Maar zonet zag ik in onze diverse mailberichten dat een groep kinderen van basisschool Het Zwaluwnest in Vathorst het VFA bezocht heeft. Zij kwamen langs om een schenking van € 222,- te overhandigen.

Wat geweldig. Hartelijk dank hiervoor! 


Gift van De Baander en sterrenrestaurant De Saffraan


Nog een gift van de afgelopen weken.

Gift van De Baander samen met De Saffraan


Deze gift is ontstaan uit een eenmalige actie van De Baander en De Saffraan.  De Baander is een actieve school voor praktijkonderwijs.  De Saffraan is een restaurant met Michelinster, gevestigd op een tjalk in de Eemshaven.  Zij hebben recent gezamenlijk een benefiet-diner gegeven. De opbrengst daarvan werd op 27 februari aan VFA overhandigd.

Dit gebeurde tijdens een diner in De Baander voor een groep van ongeveer 25 vrijwilligers, op een van de donderdagavonden dat De Baander zijn "oefen-restaurant" opent.  U kunt daar een volledige maaltijd eten (tegen geringe vergoeding) terwijl de leerlingen u bedienen. Deze avonden, het werk in de keuken en het bedienen zijn onderdeel van hun lespakket. Daarnaast biedt De Baander allerlei andere vormen van praktijkonderwijs, zie hun website.


Berichten rond de verhuizing (3)


Bij de voorbereidingen van de verhuizing naar de Argonweg 10, worden we door velen geholpen.  Soms kosteloos, soms tegen een gereduceerde prijs. Wij willen hier graag de volgende partijen noemen:

-  de Koninklijke Landmacht (Defensie):  de Landmacht gaat de eigenlijke verhuizing uitvoeren, dat wil zeggen het transport van de goederen, dozen, kratten, pallets, magazijnstellingen, enzovoort. 
-  AKZONOBEL:  het opknappen van delen van de vloer waar de productiemachines van Amfors hebben gestaan.
-  RaboBank Coöperatiefonds en RaboBank Leusden: schenkingen van bureaus en daarnaast een bijdrage in de aanschaf van de vries/koelkamers.
-  Moree Dijxhoorn:  pro deo dienstverlening.
-  VBC Notarissen:  pro deo dienstverlening.
-  Van Dusschoten autoverhuur. Voor allerlei transport.
-  Aannemer Huurdeman.
-  Elektrotechnisch bedrijf Lomans.

Heel veel dank dat u dit voor VFA wilt doen!


De nieuwe bankrekeningnummers: IBAN


Binnenkort zult u te maken krijgen met IBAN, de nieuwe bankrekeningnummers.

Een IBAN-nummer is opgebouwd aan de hand van uw oude bankrekeningnummer.
Als u bezig bent met internetbankieren, ziet u dat de bankrekeningnummers in een adreslijst, vaak al zijn omgezet naar IBAN-nummers. Dat doet uw bank dan automatisch.

Echter soms moet u zelf een IBAN-nummer bepalen, bijvoorbeeld van een rekeningnummer waar u iets naar wilt overschrijven. 
Waarschuwing: door de komst van IBAN zijn er websites ontstaan die onbetrouwbaar zijn. Ook kunt u thuis mailtjes ontvangen die nep zijn. In beide gevallen probeert iemand uw gegevens te stelen.  

Daarom plaatsen wij twee tips. Ten eerste: als u mails ontvangt over IBAN, zijn die vrijwel zeker phishingmails. Doe er niets mee maar gooi ze weg. Als u toch ergens op heeft geklikt (kan gebeuren) en als u dingen heeft ingevuld, bel dan meteen uw bank. Lees ook de aanwijzingen van uw bank en volg ze op.

Ten tweede: een betrouwbare site voor het bepalen van IBAN-nummers is:
www.ibanbicservice.nl

Er zijn enkele andere manieren, zoals bellen of een SMS.  N.B. Bellen raden wij af.  Het bellen met uw GSM-toestel naar 0900-nummers is vrijwel altijd extreem kostbaar. Ook als het gaat om "goedkope" 0900-nummers.  De oorzaak is dat uw GSM-provider extra geld vraagt, tot zelfs € 1,30 per minuut extra, bovenop het tarief van het 0900-nummer. Gebruik dus gewoon die website.

Bron: Rabobank - waar vind ik mijn IBAN.Gezocht: Coördinator Vrijwilligers


Voedsel Focus Amersfoort zet zich in voor anderen die tijdelijk te weinig middelen hebben om in hun levensonderhoud te voorzien.

We doen dat door het aanbieden van een zo verantwoord mogelijk voedselpakket en leveren bovendien een bijdrage aan hun zelfredzaamheid.  We zijn met een team van meer dan 100 enthousiaste vrijwilligers en geven wekelijks ongeveer 400 voedselpakketten uit.  De sfeer is uitstekend.

Om de processen te verbeteren zijn we op zoek naar een coördinator Vrijwilligers

Wij zochten onlangs ook een coördinator Voedselveiligheid. Deze is intussen enthousiast begonnen.

Dit zijn onbetaalde functies.

Wil jij je inzetten voor een ander en heb je een profiel dat aansluit, bekijk dan de vacatures en neem contact op met Voedsel Focus Amersfoort!

Kijk svp even rond op de site, dan krijg je al een beeld van wat er allemaal gebeurt. Dat is bijzonder afwisselend, en we hebben nieuwe ideeën voor de toekomst.

Het gaat om:

Coördinator Vrijwilligers
De taak bestaat uit alle organisatie rondom de vrijwilligers. Het opzetten van de juiste werving, het bijhouden van hoe het allemaal verloopt, en het bespreken van goede en slechte kanten van vrijwilligers. We hebben drie afdelingen. De ene vrijwilliger kan beter het sjouwwerk doen (magazijn) en de andere kan het beste bij de uitreiking staan (vlot met uitdelen maar soms wat strenger, als dat nodig is).

Lees de functiebeschrijving Coördinator Vrijwilligers. We rekenen erop dat u 2 dagen per week kunt meehelpen, verdeeld over de hele week.Uitverkoop op zaterdag 15 februari prima geslaagd


VFA ontvangt niet alleen voedsel maar soms ook non-food. Dit non-food komt binnen met bijvoorbeeld de kerstpakketten maar ook langs allerlei andere schenkingen. Er zit van alles bij, zoals pannen, kaarsen, spellen, hebbedingetjes, klokjes, kaartspellen, serviesgoed, bestek, dat soort zaken. Alles is nieuw.
Een eerdere rommelmarkt

Wij hebben deze spullen op zaterdagochtend 15 februari verkocht en het heeft een mooi bedrag opgebracht, dat weer nuttig is voor de komende verhuizing.  


Hartelijk dank aan alle bezoekers en kopers. Het was een drukke, gezellige ochtend.Berichten rond de verhuizing (2)


Op dit moment is een concrete datum van verhuizen nog niet bekend, echter gestreefd wordt naar medio april.

De indeling van het nieuwe gebouw is klaar en is voor accoord getekend door de Kledingbank, de Speelgoedbank en de Voedselbank.

Alle organisaties kijken uit naar het moment dat we daar samen kunnen gaan draaien. De architect is momenteel druk bezig met rekenen en plannen. De aannemer moet nog aan het werk in het gebouw om een aantal aanpassingen te realiseren. Daarna kunnen wij aan de slag met de verhuizing.

Voor de websites van de beide andere banken klikt u op Kledingbank Amersfoort en Speelgoedbank Amersfoort.Aantal klanten VFA - UPDATE

Helaas gaat de groei van klanten de laatste tijd maar door. Onlangs is het aantal van 400 klanten overschreden. We hebben momenteel 430 klanten (status december 2013).

Een overzicht van het aantal klanten door de jaren heen, vindt u verderop in deze pagina. Daaruit blijkt dat het aantal klanten in de afgelopen 2 jaar is verdubbeld. Dit is dus ondanks het feit dat het verloop van klanten bij VFA groot is; dankzij ons beleid dat we van de klanten verwachten dat zij actief meewerken om uit de problemen te komen.

Zoals intussen wel bekend is, komen onze klanten uit alle lagen van de bevolking. Blank, donker, zwart, "mindere" wijken, Vinex-wijken, echt alles. Enige tijd geleden zijn ook een paar ZZP-ers klant geworden.  

UPDATE: we hebben enkele regels waar de klanten zich aan moeten houden, om diverse redenen. Niet veel regels maar ze zijn er niet voor niets. Een van de regels is dat een klant die zonder af te melden driemaal niet is verschenen bij de uitreik, wordt uitgeschreven. We hadden een achterstand in dit systeem, en die hebben we de laatste tijd weggewerkt. Hierdoor hebben wij enkele tientallen klanten minder, en staan we in februari 2014 op 390 klanten voor Amersfoort.


Berichten rond de verhuizing (1)


Zoals bekend gaat VFA verhuizen. De exacte datum van verhuizing is op dit moment nog niet bekend. Als de verhuisdatum definitief is, plaatsen we die meteen op de site.

Deze verhuizing is een megaklus. Het voedsel moet verhuisd worden. Dat moet in stappen, omdat de stellingen ook verhuisd moeten worden. De diepvriezers en koelers moeten verhuisd worden. Vele andere zaken, zoals de bureaus en de dossierkasten, moeten ook mee.  Netwerkkabeltjes moeten aangelegd worden.

Daarom zullen wij op bepaalde dagen tijdens deze verhuizing geen voedsel kunnen aannemen, of slecht bereikbaar zijn (telefonisch of per mail). Wij publiceren die dagen zo vroeg mogelijk  op deze site. Zo mogelijk worden alle leveranciers ook per mail geinformeerd.Uitdeelsysteem wordt gewijzigd - UPDATE

Omdat wij zo ontzettend veel klanten hebben, wordt het uitdelen veranderd.

Elk huishouden kan voortaan 1 keer per week op een vaste dag langs komen.

Onze klanten kunnen vanaf 5 januari kiezen of ze op de woensdagmorgen of de vrijdagmiddag willen komen. De klanten kunnen zelf kiezen welke dag hun voorkeur heeft, maar de gekozen dag is daarna wél vast. Daarom wordt de door de klant gekozen dag in het systeem gezet. Dit is nodig omdat we de pakketten elke keer moeten voorbereiden op aantal en soort huishoudens. Het zijn er per keer ruim 200, dus u zult dat begrijpen.

De pakketten worden op de beide dagen aangevuld met losse en verse spullen.

Alle informatie staat in de Nieuwsbrief (= informatie voor de klanten).

UPDATE:  Uw webmaster hoorde op VFA dat de eerste ervaringen positief zijn. De mensen staan veel korter op straat, en dat is al gunstig. Want je staat daar toch een beetje te kijk.  Bovendien liep het binnen, bij de uitreik, soepeler.

We overwegen om in de toekomst zelfs naar 3 uitdeeldagen te gaan. Er is dus sprake van een ontwikkeling. Dit heeft mede te maken met het feit dat overgebleven voedsel steeds "constanter" wordt aangevoerd, en dat korte rijen veel beter zijn voor iedereen. Voor onze klanten en voor de uitdelers.


Facebook

Januari 2014.  VFA heeft al enkele jaren een Facebook-pagina, echter het bijhouden van zo'n pagina kost veel tijd. Naast Facebook hebben we onze website (deze site dus) en we twitteren ook af en toe. Daarom bekijken we momenteel of we met Facebook moeten verdergaan. Voorlopig hebben we de pagina uitgezet.

VFA gebruikt momenteel de volgende officiële kanalen:
- deze website:  www.VoedselFocusAmersfoort.nl
- Twitter:  @voedselfocus033
- de Rondzendbrief.  Per mail naar een paar honderd belangstellenden
- LinkedIn.


Rondzendbrief op de website (update)

Januari 2014.  Bijna elke maand stuurt VFA een Rondzendbrief naar een groot aantal contacten.  Al eerder plaatsten wij de Rondzendbrief van mei 2013 op de site. Ditmaal plaatsen wij de Kerst-uitgave van december 2013.

De eerder geplaatste Rondzendbrieven staan op de downloadpagina. Daar zullen wij in de toekomst meer Rondzendbrieven plaatsen. Het verspreiden van de Rondzendbrieven is voor ons geen probleem. Doorsturen mag.

Gemeenteraad neemt belangrijk besluit
VFA heeft nieuwe huisvesting


December 2013.  Het besluit werd in de afgelopen weken voorbereid, en dinsdagavond 17 december 2013 was het zover dat er over gestemd werd.

Hoofdingang Argonweg 10
De gemeenteraad van Amersfoort heeft de plannen rondom de verhuizing van de verschillende sociale banken goedgekeurd.  Dit betekent dat wij kunnen verhuizen, naar het pand aan de Argonweg 10.   

Dit is heel goed nieuws, waar we erg blij mee zijn.

Met "de sociale banken" worden de Voedselbank, de Kledingbank en de Speelgoedbank bedoeld.

Dit is weer een stap in het besluitvormingsproces!

Zijgevel Argonweg 10

Er is meteen een bijeenkomst gepland om afspraken te maken tussen de verschillende sociale banken die naar het pand gaan verhuizen. Toezeggingen rond apparatuur voor het nieuwe pand lijken er ook al aan te komen.


Verhuiskaartje Argonweg 10


Wanneer we verhuizen? We weten het nog niet. Maar de voorbereidingen kunnen nu worden voortgezet.

En we gaan eerst Kerstfeest vieren.Schilderij

Herfst 2013.  VFA heeft onlangs voor de hal een prachtig schilderij ontvangen. Het is op een speciale actiedag op 22 juni 2013 gemaakt door Thera Clazing en Frederique Jonker. Het is levensgroot en staat erg goed aan de muur van de grote hal op nummer 112 van ons pand.

Schilderij voor hal van VFA


Oogsten bij boer Beije


Augustus 2013.  Op zaterdag 31 augustus hebben belangstellenden en vrijwilligers van VFA meegeholpen  met de oogst bij boer Beije.

Boer Beije heeft een akkerbedrijf waar de mensen zelf allerlei producten kunnen oogsten. Afgelopen zaterdag kon iedereen dit voor VFA gaan doen.

Dit vond plaats in de buurt van het Trekkersveld in Zeewolde.


Mooie actie bij AH Emiclaer


September 2013.  Op vrijdag 20 september 2013 hebben we een super actie afgesloten.

Albert Heijn Emiclaer ging verbouwen. Ze hebben daarom een grote hoeveelheid overgebleven voedingsmiddelen aan de VFA geschonken.
Albert Heijn Emiclaer

De hele actie is opgezet door de mensen van de Lichtkring, de kerk aan de vijver in Emiclaer vlakbij de Albert Heijn. Velen van hen waren aanwezig voor al het sjouw-werk.

VFA hoefde alleen nog maar te rijden :-)

Vanuit de VFA waren twee chauffeurs en twee bijrijders actief. Zij waren op tijd en het transport kon beginnen. Het VFA-magazijn was uitstekend onder controle dankzij de inzet van twee vrijwilligers.

De actie heeft drie transportbussen vol levensmiddelen en non food opgeleverd. Veel dank aan allen.

Bederfelijke waar en diepvriesproducten zijn meteen in de koelers en vriezers gezet. Maandag wordt er gesorteerd waarvoor weer de nodige VFA-vrijwilligers zijn gevraagd om een hand mee te helpen.

Elektriciteitsverbruik
De groep koelers en vriezers vormen een grote elektriciteitsverbruiker op de VFA. Verrassend is dat de verlichting een ongeveer even grote verbruiker is. Dit wordt veroorzaakt doordat TL's weliswaar een zuinige lichtbron vormen, echter voor een grote hal is het aantal weer flink groot. De giften van de donateurs worden onder andere aan deze elektriciteitskosten besteed.


Huisvesting

November 2013.  Zoals u weet moeten wij het huidige pand verlaten, wegens sloop en nieuwbouw.  Er is echter een ander pand in beeld.

Zoals u in veel kranten heeft kunnen lezen is er een pand aan de Argonweg beschikbaar, waarin alle sociale banken van Amersfoort gehuisvest zouden kunnen worden. Met sociale banken wordt bedoeld: de Kledingbank, de Speelgoedbank en de Voedselbank.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft een voorstel rond dit pand bij de Raad van Amersfoort neergelegd. Dit voorstel houdt onder andere in dat er geld beschikbaar wordt gesteld vanuit de gemeente voor subsidie ten aanzien van de huisvestingskosten en de verhuizing. Aanstaande dinsdagavond 26 november spreekt de Raad over de plannen. Daarna weten we meer.


Barbeque was een succes

Juni 2013.  VFA heeft op donderdag 27 juni een barbeque gehouden voor de vrijwilligers en de klanten. Samen dus. Deze barbeque-avond was geschonken door een van onze sponsors die verder erg bescheiden is en geen vermelding wenst.

Het was een prachtige dag, en er waren behoorlijk veel aanmeldingen. De barbeques stonden eerst onder een afdak (model camping-partytent) maar de koks stonden steeds in de rook. We hebben die tenten toen verderop gezet.

Een sfeerfoto met de titel "dans en muziek" staat hieronder.


BBQ - Dans en Muziek


Na de daling helaas weer 15 klanten erbij

Juli 2013.  Na de daling in juni hebben we in de week van 8 juli 15 nieuwe klanten gekregen.


Volledige aftrek van schenkingen wordt eenvoudiger

Zomer 2013.  Voor volledige belastingaftrek van periodieke schenkingen is momenteel een notariële akte nodig. Dit zal echter per 1 januari 2014 vervallen, als de Kamer accoord gaat. Het plan is een voorstel van staatssecretaris Weekers. Voorwaarde is wel dat je minstens 5 jaar achter elkaar hetzelfde bedrag schenkt, en je moet een formulier van de Belastingdienst invullen (www.Belastingdienst.nl). Bron: Consumentengids.

VFA moet het pand verlaten!

Zomer 2013.  Voedsel Focus Amersfoort heeft onlangs het definitieve besluit ontvangen. We zullen het huidige gebouw moeten verlaten. Al heel snel bovendien.

Dit is slecht nieuws. Het huidige pand is ruim en goed gelegen. Het is ook betaalbaar.

Aan de andere kant wordt er gelukkig wel hulp geboden bij het zoeken van een ander gebouw, ondermeer vanuit de gemeente Amersfoort. We hopen dat deze zoektocht snel resultaat oplevert, want de huur is per 1 september opgezegd. We zullen naar verwachting nog wel enkele maanden kunnen blijven - echter daar zal het ook bij blijven en niets is zeker....

Haringparty levert enorme donatie op

Juni 2013.  De jaarlijkse Haringparty heeft onlangs weer plaatsgevonden. Ditmaal was Voedsel Focus Amersfoort opnieuw het goede doel waarop de Haringparty was gericht. Geweldig...

De Stichting Haringparty heeft deze keer besloten dat op drie kavels geboden kon worden. Deze kavels werden door de Haringparty vooraf in overleg met het goede doel vastgesteld. Dit zijn geworden: baby-benodigdheden, eten/drinken en ontspanning.

Er werd riant en gul geboden. Het resultaat is enorm: VFA kan maar liefst € 15.200 in ontvangst nemen.....

Haringparty 2013

De site van de Haringparty staat hier.

We hebben een daling in het aantal klanten

Juni 2013.  In de Rondzendbrief van juni 2013 maakt VFA bekend dat het aantal VFA-klanten momenteel daalt.

Dit komt doordat iedereen op alle fronten hard aan het werk is. De vrijwilligers, de hulpverleners, de voedselverstrekkers, maar niet te vergeten de klanten zelf. Daardoor vertrekken er meer klanten dan er bij komen.

Uit ervaring weten wij dat er tegen de zomer vaker een daling optreedt. Toch is dit een goed teken, want elders gaan de stijgingen vrijwel altijd onafgebroken door.

Het is bekend dat wij klanten tips geven over instanties die ze nog niet kennen. Of over financiële "potjes" voor allerlei zaken. We gaan ervanuit dat de klanten hiermee serieus aan de gang gaan. Hiermee wordt bedoeld dat deze tips niet vrijblijvend zijn en dat klanten aangesproken kunnen worden als ze er niet mee aan de slag gaan. Bij niet meewerken staat de verstrekking op het spel. Dit beleid wordt al jarenlang gevoerd. Wij zeggen voorzichtig dat ons beleid succes heeft.

Wij krijgen af en toe bedankjes van klanten die weer op eigen benen staan. En die de hulp van VFA heel erg hebben gewaardeerd. Vaak hebben ze maar kort gebruik hoeven maken van de verstrekkingen - des te beter.

Goed artikel in DSA over wat ons bezighoudt

Voorjaar 2013.  Op woensdag 26 september 2012 plaatste De Stad Amersfoort een artikel over de VFA. Het artikel is een schot in de roos, want het bevat allerlei informatie die wij momenteel kwijt willen. De titel is "Record aanmeldingen voedselbank".

De Stad Amersfoort heeft het artikel speciaal voor ons op hun site laten staan, zodat we een link konden plaatsen. U kunt het hier lezen: Record Aanmeldingen Voedselbank.Rondzendbrief op de website

Mei 2013.  Bijna elke maand stuurt VFA een Rondzendbrief naar een groot aantal contacten.
Op onze site publiceren wij nu de laatste Rondzendbrief, van mei 2013.Nieuw algemeen mail-adres


Voedselfocusamersfoort@hotmail.com

is vanaf nu

VFA-info@VoedselFocusAmersfoort.nl


Januari 2013.  VFA krijgt het steeds drukker. In het begin was het nog voldoende dat we één mail-adres hadden, waar alle mail naartoe ging. Ook alle uitgaande mail werd vanuit dat adres verzonden. Dat is nog maar zo kort geleden....

Echter het aantal vrijwilligers is toegenomen, evenals de hoeveelheid mail. Eind 2012 zaten soms wel vier vrijwilligers tegelijk in Hotmail te werken. Dat ging niet erg soepel. Het zorgde natuurlijk ook voor verwarringen, ook als je de beste werkafspraken hebt.

Daarom zijn wij op 1 januari naar een eigen mailsysteem overgestapt en zijn er enkele aparte mail-adressen voor het kantoor en de logistiek gemaakt. Als u korte tijd geleden mail van VFA heeft ontvangen, zult u dat al gemerkt hebben.

Op dit moment zetten we de laatste stap: we nemen een nieuw algemeen mail-adres in gebruik: VFA-info@VoedselFocusAmersfoort.nl.  Dit adres is bedoeld voor het eerste contact met VFA.  Het oude Hotmail-adres:
Voedselfocusamersfoort@hotmail.com zal binnenkort niet meer worden gebruikt.

Bestaande klanten hebben intussen in de Nieuwsbrief kunnen lezen welk mail-adres voor hun de beste keuze is. Als ze dat gebruiken komen ze rechtstreeks bij de juiste personen "binnen".

"Nieuwe" "tweedehands" printer gekregen

Ronde Tafel 8Januari 2013.  Onze oude printer deed het niet goed meer. De documenteninvoer werkte niet, er zaten zwarte strepen bovenaan het papier en het papier liep steeds vaker vast.

We hebben die oude printer alweer 5 jaar geleden gekregen, en nu was hij op. Maar we kunnen natuurlijk niet verder zonder printer. Door bemiddeling van Ronde Tafel 8 , kregen wij vorige week een nieuwe tweedehands printer.

Second Hand HP
Het is een groot apparaat van 9 jaar oud, maar het is een uitstekend merk en hij doet het nog prima. De schenker is Second Hand HP uit Bilthoven.

De printer is zeer snel en we zijn er erg blij mee.

Update: het papier liep steeds vast bij de uitvoer naar de opvangbak. Oorzaak: de rubber transportrollen waren zeer glad geworden. Hierdoor vingen ze het aankomende papier niet op.  Flink opgeruwd en geen last meer gehad. Op deze manier blijft een oude printer in bedrijf.Benefiet-concert op zaterdag 23 februari

volledig geslaagd


De Liefde van de Sultan - vertelconcertDecember 2012.  Het vertelconcert "De Liefde van de Sultan" was op alle punten geslaagd. De kerk zat bomvol. De "toegangsprijs" was voedsel voor de VFA, en men mocht zelf de hoeveelheid bepalen. Er was echter zoveel voedsel aan "toegang" betaald dat we zelfs vaker moesten rijden dan we hadden gepland.

Heel veel dank!
De Twirls: update

December 2012.  Onlangs kon u op deze website lezen over alle acties van de Twirls voor VFA. De "Crisisweken" is er daar nog maar eentje van.

De Twirls Op 13 december 2012 maakten
De Twirls een wel heel grote klapper.
VFA ontving toen een sponsorbedrag van maar liefst € 5000,--.

Heel hartelijk dank - dit geld zal goed besteed worden. Bestemmingen zijn bijvoorbeeld: de aanschaf van een betere (tweedehands) printer/copier, en de aanschaf van bepaalde levensmiddelen. Soms is er te weinig om in het pakket te kunnen doen, en dan kunnen we met een sponsoring zoals deze, af en toe iets bijkopen.De supermarktactie van zaterdag
8 december is zeer geslaagd


December 2012.  U krijgt een blik achter de schermen door middel van deze interne mail die Cieka Galenkamp na afloop rondstuurde. Uw webmaster plaatst deze mail graag op de website, uiteraard met toestemming.


"Om 19 uur zijn Marja en Ben, Richard en ondergetekende als laatsten van de Koppelweg weggegaan. Actie geslaagd was onze conclusie.

Dankzij de inzet van [hier volgen de namen van 12 vrijwilligers] hebben we heel veel spullen naar de Koppelweg gehaald en al uitgezocht. Jacqueline had de actie overigens prima voorbereid. Top!

In 7 supermarkten is er voor ons ingezameld. Een grove schatting maakt dat we op 500 ingebrachte volle of halfvolle, ivm gewicht, verhuisdozen komen.

De jongeren van de Martinusparochie, leerlingen van Corderiuscollege, leerlingen van VMBO Muurhuizen, enkele vrouwelijke raadslieden en veel andere vrijwilligers hebben tussen 9 en 17 uur het winkelende publiek opgeroepen om mee te doen.

Het was opvallend hoeveel draagkracht we in onze stad hebben. Veel mensen kennen ons en ons werk. Een enkeling kwam met een negatieve reactie.

Veel ouders laten hun kinderen iets afgeven, educatie. Veel mensen kwamen ook met opmerkingen in de zin van: mijn bedrijf zou ook wel eens... Mag ik stage lopen bij..... Kan mijn dochter een pakket krijgen etc etc.

De spin-off van deze actie is elk jaar veel groter dan je denkt. Thuis wordt er vaak over doorgepraat. Soms komt iemand maanden later terug op dat briefje bij AH..... En het levert soms ook vrijwilligers op die jaren blijven, bv Pieter.....

Lastig bleek toch [hier volgt een interne mededeling die niet zo erg belangrijk is] maar dat ga ik nu zeker nog een keer proberen. Misschien kunnen we winkels afstemmen.

Onze voorraad rijst, macaroni, jam, koffie, thee, tandpasta etc is weer op orde.

Nu nog een oproep: aanstaande maandag en misschien dinsdag hebben we mensen nodig die willen helpen sorteren, tellen en opbergen. Vanaf 9 uur is er koffie en kunnen we aan de slag. Zegt het voort. We kunnen zeker wel 10 man/vrouw gebruiken [redactie: nieuwe vrijwilligers uitsluitend NA afspraak].

Wie dit mailtje door kan zetten naar de vrijwilligers van vandaag, graag."Programmaserie van RTV Utrecht over VFA

December 2012.  Van 18 oktober tot 20 december 2012 heeft RTV Utrecht elke week uitgebreid aandacht besteed aan het VFA. Enkele keren per week maakten zij opnames bij ons. Elke donderdag zonden zij een aflevering van maar liefst 20 minuten uit.

De hele serie bestaat nu in totaal uit ongeveer 10 programma's. De programma's kunnen op www.RTVUtrecht.nl (uitzending gemist) worden bekeken.

Alle facetten van Voedsel Focus Amersfoort kwamen in beeld, zoals het ophalen van de geschonken levensmiddelen, het uitreiken van de pakketten, en de situatie bij een of meer klanten thuis. RTV Utrecht maakte ook opnames tijdens bijzondere situaties, zoals de schenking van vlees, op zaterdagavond (!) 27 oktober. Dit vlees was overgebleven van het Offerfeest, en is door de Amersfoortse moslimgemeenschap naar het VFA gebracht om weg te geven. Er stonden zaterdag tientallen klanten voor de deur om dit vlees in ontvangst te nemen.

Update 11 november 2012: RTV Utrecht toont een krachtige organisatie en brengt diverse enthousiaste voedselverstrekkers in beeld. Dit is correct, echter er speelt een factor mee die je met een camera snel over het hoofd ziet. VFA is en blijft een particulier initiatief dat volledig afhankelijk is van de hoeveelheid overgebleven voedsel die aan ons aangeboden wordt. Momenteel is onze aanvoer bijzonder laag (zie Product van de Maand, hierboven).
Bovendien betekenen de woorden "particulier initiatief" dat VFA geen overheidsinstantie of gemeentelijke instantie is. Geen enkele vrijwilliger wordt betaald. Alles gaat op basis van goede wil. Helaas komt het een enkele keer voor dat een klant vindt dat hij/zij recht heeft op een pakket; dit is dus onjuist. VFA is niet verplicht om voedselpakketten te verstrekken. Klanten kunnen niets eisen en zijn (net als wij) afhankelijk van de aanvoer.De Twirls twitteren voor het VFA

Herfst 2012.  De Twirls (twitter-girls...) zijn al enkele jaren actief voor de VFA. Zomaar even uit de losse pols noteren wij het volgende lijstje activiteiten:
- Op dit moment: organiseren van de "Crisisweken" en het "Crisisfeest" (3 november)
- Aardappels schillen op de Streekmarkt voor het VFA
- Schoolspullen verzamelen voor schoolgaande kinderen
- Al enkele keren voedselpakketten inpakken
- Knipochtend regelen op de Voedselbank (9 november)
- Paasstollen geregeld voor onze klanten
- Kinderfietsen geregeld
- Inzamelingsacties bij supermarkten - vorige week nog 55 verhuisdozen vol
- En verder: netwerken, netwerken en nog eens netwerken, vooral via Twitter.

De Twirls Je kunt de tweets van de Twirls volgen op @DeTwirls.

Hun site staat hier: www.Twirls.nl. Daar is alles te lezen over wat de Twirls voor het VFA doen en deden.

Ook de geldinzamelingen van de Twirls zijn zeer welkom. Onze electriciteitsrekening is meer dan verdubbeld, na de uitbreiding met de nieuwe hal dit voorjaar. Uit metingen blijkt dat vooral het koelen/vriezen veel stroom kost. Op de tweede plaats staat de verlichting. Onze sponsor voor de electriciteitsrekening moest helaas stoppen met het sponsorschap.
Kantoor VFA voortaan op maandag gesloten
(geen wijziging voor magazijn)

Herfst 2012.  Het kantoor van Voedsel Focus Amersfoort op nummer 112 is voortaan op de maandagen gesloten. Het magazijn blijft ongewijzigd open, dus u kunt uw voedingsmiddelen net als voorheen afgeven. Veel dank daarvoor! Graag aanbellen op nummer 110. Zie verder voor alle informatie de pagina Voedselleveranciers.

Wij stellen het zeer op prijs als u ons vooral wilt mailen (dus niet bellen) als er geen grote haast is. Mailen is voor ons erg handig. Veel dank.

De hier genoemde maatregelen zijn nodig omdat wij met de toenemende drukte, ons werk zo goed mogelijk moeten organiseren. Wij zijn daarom steeds bezig met aanpassingen en verbeteringen.


De landelijke Voedselbanken hebben zich aangemeld
voor de NRC Charity Award 2012.

Herfst 2012.  Het begrip Voedselbank bestaat in Nederland al 10 jaar. In dit jubileumjaar kan deze prestigieuze prijs niet mooier uitkomen. Niet alleen als fantastische bevestiging voor die duizenden voedselpakketten die we met z'n allen wekelijks weer uit kunnen delen, maar ook omdat het winnen van deze Charity Award een ongekende hoeveelheid positieve publiciteit oplevert: de hoofdprijs bestaat uit 4x een spread advertentie in NRC en NRC Next, ter waarde van € 400.000,-- !

Ruimte voor een positieve campagne die De Voedselbank zelf nooit zou kunnen betalen, maar die vooral ook de acquisitie voor voedsel en sponsoren op landelijk, regionaal énlokaal niveau enorm kan verbeteren. En met meer dan 6.200 vrijwilligers zouden we die uiterst waardevolle campagne toch makkelijk moeten kunnen winnen!

In enkele dagen tijd kwamen er ruim 1750 stemmen binnen!

Organisatie: 10jaarVoedselbank.nlGoed filmpje over VFA uit 2011

Herfst 2012.  Het is alweer een jaar geleden gemaakt, maar het is zonder meer actueel en dat zal voorlopig niet veranderen: dit professionele filmpje over het VFA (is door de maker aan ons doorgestuurd, moeten we nog eens op Youtube zetten), gemaakt door PAL4.

De film geeft een aardige indruk van de doelstelling en de aanpak van het VFA. Cieka Galenkamp doet haar verhaal. Enkele vrijwilligers zijn in beeld, aan het werk tijdens een (soms gespeelde) voedseluitreiking.Moeder en kind-middagen

Herfst 2012.  VFA kent al lange tijd de "moeder en kind-middag", geopend op  (de hier vermelde openingstijden zijn niet meer geldig en zijn daarom verwijderd. Zie de pagina Voor Wie voor meer informatie).

Op zo'n middag kunnen moeders langskomen met kinderen die luiers en babyvoeding nodig hebben. Wij verstrekken die spullen dan, en als er andere zaken voor kleine kinderen zijn, bieden wij die ook aan. De moeders moeten uiteraard klant van VFA zijn.

Tijdens de moeder en kind-middag wordt ook veel gepraat. Waar mogelijk geven wij tips en ervaringen door. Ook onderling praten de moeders en worden tips en ervaringen uitgewisseld. Er wordt thee gedronken met wat lekkers erbij. Velen zien het als een uitje - daar is natuurlijk niets mis mee.

De luiers krijgt het VFA meestal vanuit de kerken, met name de Westerkerk.VFA werkt samen met stichting Jarige Job

Herfst 2012.  Voedsel Focus Amersfoort werkt samen met de stichting Jarige Job. Klik hier voor hun website: www.Jarige-Job.nl.  Deze samenwerking maakt dat jarige kinderen tussen 4 en 12 jaar een Verjaardags-box krijgen, waardoor hun verjaardag echt een feest kan worden.

De link naar deze website zetten wij op de pagina Tips en Links, samen met andere links en tips.Volg ons op Twitter

Herfst 2012.  Voedsel Focus Amersfoort zit sinds enkele maanden op Twitter. Wij vermelden af en toe korte nieuwtjes of zaken die ons op dat moment bezighouden. Volg ons op @voedselfocus033.
Tweemaal achter elkaar rommelmarkt bij VFA

Augustus 2012.  VFA had tweemaal achter elkaar een echte rommelmarkt. Op zaterdag 18 augustus had VFA zijn deuren geopend en werd rommelmarkt gehouden. Tegelijk met de snuffelmarkt aan de Koppelweg.  

Snuffelmarkt 2012Snuffelmarkt 2012
Het was stralend zonnig weer. We hebben met de verkoop van diverse spullen zoals glaswerk, wijnen en speelgoed maar liefst € 1050,- binnengehaald. Dit is een prima aanvulling voor onze kas. Deze actie werd mogelijk door een aantal enthousiaste vrijwilligers énkopers. Heel hartelijk dank.

Onze tweede rommelmarkt was op de daaropvolgende zaterdag, 25 augustus. De warenmarkt, bloemenmarkt en vismarkt uit de Amersfoortse binnenstad waren naar de Grote Koppel verplaatst. Dit was vanwege Spoffin. Wij hebben opnieuw een rommelmarkt gehouden, en verkochten bijvoorbeeld een werkelijk echt hándige sneeuwballentang en frááie wijnflessentassen met schouderriem en bijbehorende opener. Deze rommelmarkt heeft ruim € 850,- opgebracht.Studenten maken mini-documentaire

Juni 2012.   Twee studenten van Windesheim hebben onlangs een mini-documentaire gemaakt over de VFA. De titel is "Met Eigen Ogen - Voedselbank ".

Het filmpje volgt het product van de schenker naar de klant. Je ziet onder andere hoe wij voedingsmiddelen bij een leverancier ophalen, sorteren en weer uitreiken aan onze klanten. Als voorbeeld kozen zij voor "brood halen".

Klik hier voor het filmpje (op Youtube).

De kwaliteit van het filmpje is bovengemiddeld. Dat is goed verklaarbaar, want deze studenten doen aan Windesheim de opleiding journalistiek. Het filmpje is gemaakt door Jedidja Louman en Tristan Braakman. Onze vrijwilliger Roel is chauffeur van ons busje.Ruimte voor VFA sterk vergroot

Januari 2012.  Wij zijn bijzonder blij dat we onlangs konden uitbreiden.

Het magazijn op nummer 112, naast het bekende VFA-gebouw op nummer 110, is vrijgekomen. Het MOB is naar een andere locatie verhuisd. Wij hebben dat magazijn intussen in gebruik genomen.

Dit was hard nodig. Vroeger stonden er zelfs wel eens producten in de gangen van ons oude magazijn, in plaats van in de stellingen. De nieuwe kantoorruimte is ook groter, zodat er meer ruimte en rust is om al het werk te doen dat nodig is. Bovendien heeft het nieuwe magazijn twee ruime spreekkamers, waar wij ondermeer de intakegesprekken doen.

Intussen zijn de magazijnstellingen geplaatst, zodat we "de hoogte" in kunnen. Het is nog niet helemaal klaar allemaal, maar de vrijwilligers werken er aan.

Wegens alle drukte wordt op deze website alleen de belangrijke informatie actueel gehouden. De informatie voor leveranciers en klanten is volledig correct. Andere onderwerpen op deze site (met name de nieuws-pagina) lopen tijdelijk achter.Telefonische bereikbaarheid verbeterd

Februari 2012.   Wij kregen de afgelopen maanden opmerkingen dat we vaak in gesprek waren. De oorzaak is dat we onafgebroken groeien en dat er daardoor steeds meer gebeld wordt, vooral naar leveranciers en hulpverleners. We hebben daarom lijnen erbij gekregen.
Een ander verschil is dat het antwoordapparaat tegenwoordig áltijd bereikbaar is, dus ook als de lijnen bezet zijn. Mailen heeft echter de voorkeur.Nieuw uitgiftepunt: Spakenburg (gewijzigd bericht)

Oktober 2011.   Voedsel Focus Amersfoort heeft sinds kort een nieuw uitgiftepunt voor de voedselpakketten, te weten in Spakenburg. Bovendien wordt daar een inloopspreekuur gehouden voor de intakegesprekken.
UPDATE juli 2012: wij hebben dit nieuwsbericht ingekort, omdat het uitgiftepunt intussen is verplaatst naar een ander gebouw. Zie de pagina Voor wie? Op deze pagina staan alle gegevens over de verstrekking verzameld.


Diverse aardige berichten

Oktober 2011.   Medio september heeft De Flint een openingsfeest voor het nieuwe seizoen gehouden. De heer Rebel heeft 80 kaarten betaald zodat onze klanten een avondje naar de Flint konden. Onze sponsor Krijco heeft de consumptie ter beschikking gesteld.

Tijdens de uitreiking van de pakketten hebben wij onlangs ijsjes van IJshoeve Ruitenbeek in Leusden kunnen uitdelen, aan alle klanten. Dit gebaar is zeer gewaardeerd.

Op 1 oktober gingen kinderen tussen 4 en 10 jaar naar een Spaarfeest van de Rabobank in restaurant Zandfoort aan de Eem.Job Cohen bezocht VoedselFocus Amersfoort

Job Cohen - foto Jos van Zetten

Juli 2011.   Op 1 juli 2011 heeft Job Cohen onze voedselbank bezocht. Zijn bezoek aan het VFA was onderdeel van een werkbezoek aan Amersfoort.

Tijdens zijn werkbezoek bezocht Cohen (PvdA) diverse maatschappelijke projecten in Amersfoort. Daarbij heeft hij vooral aandacht besteed aan de gevolgen die de aankomende bezuinigingen hebben op projecten zoals deze.

Bij zijn bezoek aan het VFA heeft Cohen met ons gesproken over onze aanpak en over de functie van het VFA in de regio.

Job Cohen is politiek leider van de PvdA en fractievoorzitter voor de PvdA in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij burgemeester van Amsterdam. Zie ook: Wikipedia.

Foto Jos van Zetten


Actie Specsavers: VFA is eerste geworden

Juli 2011.   Veel dank voor al uw stemmen! De opticien-keten Specsavers heeft in de zomer een actie gehouden waarbij je op goede doelen kon stemmen.

Vele bezoekers van onze site hebben op de speciale groene knop geklikt. De actie is intussen beëindigd en het VFA heeft de eerste plaats behaald, met maar liefst 5327 stemmen! Dit kunt u hier bekijken.

Het resultaat is dat Specsavers gedurende een jaar van elk verkocht hoortoestel of verkochte bril een bepaald bedrag aan ons doneert (de hoogte van het bedrag is ons niet bekend). Het totaalbedrag zal aan het eind van dat jaar aan ons worden overgemaakt.


VFA ging pruimen plukken...

Juli 2011.   Eind juli kregen wij een spontane uitnodiging van kwekerij Castrop in Wijk bij Duurstede, om pruimen te komen plukken. Wij hebben direct een aantal vrijwilligers gevraagd om te helpen. Ook een aantal klanten hielpen mee.

De laatste tijd is het aanbod van vers fruit en groente laag. Wij zouden graag meer verse groente en fruit in de pakketten doen. Sommige volkstuinverenigingen en particulieren brengen gelukkig regelmatig groente en fruit, want het aanbod uit de normale bronnen is gering.


VFA hield open dag

Juni 2011.   De Snuffelmarkt van Amersfoort is normaal altijd op het Onze Lieve Vrouwenplein. Echter daar was op zaterdag 20 juni het Dias Latinos festijn.

Om die reden was de Snuffelmarkt eenmalig verhuisd naar de Koppelweg. Wij vonden dit een goede gelegenheid om onze deuren open te zetten voor een Open Dag.

Er was heel veel zon en er kwamen veel bezoekers langs. We hebben bijna alle overtollige zaken kunnen verkopen, zoals spullen uit diverse schenkingen. Dit heeft extra geld voor het VFA opgeleverd, dat weer wordt gebruikt om voedsel te kopen dat weinig wordt aangeboden. Daarnaast zijn er gesprekken geweest met diverse belangstellenden. Enkele bezoekers gaven aan dat ze een schenking wilden doen - veel dank daarvoor.


Wasmachines en ander non-food

Juni 2011.   Onze lijst met oproepen is uitgebreid. Voor de klanten zoeken wij wasmachines en fietsen. Voor onszelf zoeken wij diepvriezers. Als u uw apparatuur wegdoet, denk dan s.v.p aan de Voedselbank. Dit is echter niet het enige dat wij zoeken. Zie de pagina voedselleveranciers en donateurs voor alle informatie.


Reserve-printer ontvangen

Juni 2011.   Wij hebben onlangs een gebruikte printer ontvangen die prima werkt en heel goed als reserve dienst kan doen. Onze normale printer is al een oudje, en dan is een reserve zeer handig. New York Pizza, bedankt voor deze schenking..

Update (juli 2014): de printer wordt volop gebruikt.  Onlangs nieuwe toner gekocht. De webtoegang is defect, echter met de toetsen op de printer zelf, komen we een heel eind. 


Twee inpakploegen aan het werk

Mei 2011.   Zoals u waarschijnlijk wel weet, is de uitreiking van de pakketten altijd op vrijdag. De levensmiddelen worden op donderdag uit het magazijn gehaald en klaargezet. Dit betekent dat een ploeg vrijwilligers op de donderdag twee of drie uur bezig is met dozen vullen.

gebruikte matrassen=

Twee verschillende inpakploegen hebben ons een paar foto's voor de site gestuurd. Op de foto's is het VFA-magazijn met levensmiddelen te zien, de stapel dozen die gevuld worden, en uiteraard ook de inpakkers.

Het team op de foto links is het Vrijwilligersteam Bruidmedia.

Team1

Het werk in het magazijn is echt wat anders dan anders, en is héél nuttig. Onze klanten lopen niet voor niets bij het VFA. Dat laatste betekent niet dat we met tranen in de ogen rondlopen. Integendeel, het is een opgewekte sfeer. Maar je merkt wél heel even hoe het is om eten weg te geven aan mensen die in een dal zitten.

Het team op deze foto is van enkele jongeren van de Bergkerk. Diverse kerken zijn sponsor van de VFA (zie de sponsorpagina).kerkteam-panorama1kerkteam-panorama2"Panorama-foto"

Beide ploegen bedanken onze vaste vrijwilligster Nel voor de organisatie van het geheel. Iedereen kon mooi op tijd naar huis.Onze klantenstop is voorbij

Februari 2011.   Op 26 januari hebben wij noodgedwongen een klantenstop moeten invoeren. Gelukkig is de situatie in de afgelopen weken weer normaal geworden. Door de uitstroom van klanten en door het wegwerken van de overbelasting in het magazijn, kunnen we de klantenstop opheffen.

Een klantenstop voor een voedselbank is erg onaangenaam, voor iedereen. Gelukkig is deze periode voorbij.

Beta Bedrijfsinrichting schenkt ons buro's

Februari 2011.   Vanwege het ruimteprobleem binnen het VFA-gebouw, hebben wij enkele weken geleden een bouwkeet voor het pand gekregen. De klanten zullen deze keet al gezien hebben.

Het doel van de keet is dat wij een rustige kantoorwerkplek hebben voor o.a. de gesprekken en voor allerlei organisatorisch werk. Het kantoortje in het VFA-gebouw is een beetje behelpen, en deze keet geeft ons toch wel de noodzakelijke rust en ruimte.

Beta Bedrijfsinrichting in Nijkerk helpt ons bij de inrichting van de keet met twee nog heel goede buro's, burostoelen en een kast.


Treurig bericht: wij hebben een klantenstop

Januari 2011. Voedsel Focus Amersfoort kan de komende tijd geen nieuwe klanten meer aannemen.

De afgelopen weken is het aantal klanten sterk gegroeid. Het aantal is zo sterk gegroeid dat wij echt moesten ingrijpen. Wij hebben een beslissing moeten nemen.

Onze maximale capaciteit is bereikt. In een geval zoals dit, kun je kiezen voor: doorgaan totdat iedereen er de last van ondervindt, of kiezen voor de bestaande klanten. Wij hebben voor de bestaande klanten gekozen.

Onze bestaande klanten hoeven zich geen zorgen te maken, want we zijn er op tijd bij.


Zegels van Super de Boer gevraagd


Zegels van Super de Boer

November 2010.   Momenteel kan er bij Super de Boer weer gespaard worden voor een levens-middelenpakket, ter waarde van 40 Euro. Spaart u alstublieft de zegels voor ons! Lever ze in of stuur ze op.

Dit is trouwens een goed moment om te wijzen op het feit dat wij ook zeer blij zijn met de vaste voedselleveranciers en sponsors. Zij verdienen een pluim. Zij leveren bijna wekelijks en doen dat in stilte. Zij worden op onze nieuws-pagina misschien niet vaak genoeg genoemd, echter zij staan vaak wel op de sponsorpagina.


Bedrijf en gemeente-ambtenaren zamelden in


Alle ingezamelde zakken

November 2010.   Onlangs ontvingen wij het resultaat van twee grote inzamelingsacties. Een groep gemeente-ambtenaren en een groep medewerkers van een groot bedrijf hebben zich (los van elkaar) ingezet.

Van de ambtenaren ontvingen wij heel veel eten. Van de medewerkers van het bedrijf ontvingen wij heel veel speelgoed, schoenen, en kleren zoals jassen. Onze heel hartelijke dank.


Bijzondere verrassing in blik

November 2010.   Naast de matrassen uit het volgende nieuws-onderwerp, heeft het VFA de afgelopen week een andere bijzondere schenking ontvangen, gebruikte matrassen=om uit te kunnen delen. Het gaat om 400 blikken met allerlei eten erin, en voorzien van zelfgetekende wikkels.

Het is dus een soort verrassing voor de ontvanger wat er in zit. Een prachtig idee van de schenker en mooi dat ze aan ons gedacht hebben.


VFA ontvangt matrassen

November 2010.   Begin november ontving het VFA een aantal gebruikte matrassen van De gebruikte matrassen=Vries Bedden. Het gaat om matrassen die ingeleverd worden als iemand een nieuwe matras koopt. Ze zijn echter nog behoorlijk goed. De winkel vond het altijd al zonde om ze weg te gooien, en heeft nu de ideale oplossing gevonden. Ideaal, omdat zowel de winkel als wij er voordeel aan hebben.

De matrassen zijn enkele dagen later allemaal al uitgereikt, en zij komen heel goed terecht. Enkele klanten vroegen ons hoe ze hun dank konden uiten. Wij hebben hun dank al rechtstreeks doorgegeven, maar wij willen er hier ook melding van maken.

De samenwerking met De Vries Bedden is niet eenmalig maar wordt voortgezet.


Amersfoortse politiek komt op bezoek

Oktober 2010.  Op 5 oktober heeft een aantal leden van de Amersfoortse politiek een bezoek gebracht aan het VFA. Het gaat om ongeveeraadsleden op bezoekr 10 leden van de gemeenteraad en een van de wethouders. De VFA heeft bij dat bezoek de kans gehad om de problemen, zoals de werkdruk en de huisvesting, duidelijk te maken.

Veel raadsleden waren erg onder de indruk.  

Op de site van De Stad Amersfoort staat een uitgebreid artikel over dit bezoek. Dat bericht kunt u hier vinden.

Raadsleden op bezoek - film

In dat bericht staat ook een korte film van het bezoek en van de wensen die het VFA heeft om de huidige werkdruk te verlichten.

Die film kunt u ook rechtstreeks starten. Hij staat namelijk op YouTube, inclusief de tekst van het artikel. Klik hier.
Amersfoorts gezin in beeld in "Naaste Familie"

Oktober 2010.  Op 7 oktober zond de KRO een aflevering uit van het programma "Naaste Familie". Deze aflevering heeft ons nogal geraakt.
 Gezin met 50 Euro per week

Een Amersfoorts gezin was al enige tijd klant bij Voedsel Focus Amersfoort, en moet van 50 euro per week rondkomen. Dit gezin wordt nu door een ander gezin geholpen.  Waarschijnlijk getriggerd door de KRO, maar... Kijk naar de uitzending en zie wat er gebeurt.


Gezin zonder geldproblemen

Het andere gezin is een totale tegenpool en kan de dagelijkse uitgaven zotezien gemakkelijk betalen. De beide gezinnen komen op een bijzondere manier tot elkaar, en dat is door Rob Kamphues mooi in beeld gebracht.
U kunt deze aflevering terugzien bij Uitzending Gemist. Klik hier.

Het magazijn van de VFA is ook gefilmd. Daar komt de familie zijn eten halen. Je ziet ook Park Schothorst, en het hoofdgebouw van het Centrum voor Natuur- en Milieu-educatie, van vóór de brand in 2010.

U heeft een vrij snelle PC nodig om Uitzending Gemist goed te kunnen zien. Als u een langzame PC heeft, gaan de beelden schokken, echter het geluid blijft waarschijnlijk goed. Deze serie wordt uitgezonden op Nederland 1.


Gemeente Amersfoort geeft ons subsidie

September 2010.   Eind augustus heeft de Gemeente Amersfoort besloten ons subsidie te geven, als bijdrage in de verhuiskosten. De subsidie is ruim € 3.000,- groot.  Volgens projectleider Cieka Galenkamp is dit uniek. Het is een belangrijke erkenning van de stad Amersfoort dat het VFA noodzakelijk werk verricht.

Voor de eerste keer sinds de oprichting, vijf jaar geleden, ontvangt de voedselbank subsidie van de gemeente. De gemeente geeft hierbij wel duidelijk aan dat het om een klein bedrag gaat, en dat deze subsidie slechts twee jaar wordt gegeven.


Snel Verzet schenkt voedzame etenswaren

Augustus 2010.   Toerfietsvereniging Snel Verzet uit Hoogland organiseerde zondag 22 augustus een grote toertocht. Daarbij werden de deelnemers onderweg goed verzorgd, met voedzame etenswaren. De etenswaren die aan het eind van de tocht overbleven, zijn door Snel Verzet aan ons beschikbaar gesteld. Hiervoor onze hartelijke dank!


Ook non-food gevraagd, en producten uit Volkstuintjes

Augustus 2010.  Wij vragen niet alleen voedsel. Momenteel zouden wij graag ook een aantal non-food artikelen ontvangen.

handschoentasjeeierdoosje

Zie de pagina voedselleveranciers voor het lijstje non-food dat wij zoeken.


Daarnaast zijn de producten uit uw volkstuintje of moestuin ook heel welkom.

wortelserwtenaardappels

Er zijn al wat aanbieders langsgeweest om een deel van hun oogst af te geven. Veel dank!


Nieuwe sponsors

Juli 2010.  Het VFA heeft de laatste tijd enkele nieuwe sponsors gekregen: onder andere Stichting Serafim, Stichting Haringparty Amersfoort en Garage Veer te Amersfoort. Zie de sponsorpagina hier.


BGActiedag voor twee goede doelen

Juni 2010.  Op zaterdag 26 juni was er weer een Actiedag van de Baptisten Gemeente, in en rond het ROC-gebouw. Net als vorig jaar stonden er weer tal van workshops op het programma, zoals EHBA (eerste hulp bij auto-ongelukken), dansen, "hoe word ik een clown", klimmen, kaarten maken, gebarentaal, de Carwash en de kinderbingo.
Buiten was er een gezellig terras, en ook de veiling was er weer, met aantrekkelijke "producten" om op te bieden. De opbrengst ging naar twee goede doelen: Voedsel Focus Amersfoort en het Oeganda-project van Marianne en Matthijs Goedvolk.


MoB schenkt driehonderd entreekaarten voor Dierenpark

April 2010.  De Masters of Business (MoB) heeft ons driehonderd entreekaarten voor het Dierenpark Amersfoort geschonken. Wij delen deze kaarten dan weer uit aan gezinnen met kinderen die bij ons klant zijn.

Flamingos in Dierentuin Amersfoort

Tegelijkertijd ontving het Dierenpark van de MoB een cheque van vierduizend euro voor de realisatie van een paareiland voor de flamingo’s.
Door deze gezamenlijke actie kon de MoB een mooie invulling geven aan zijn doel om iets te betekenen voor de ontwikkeling en educatie van de jeugd.


Varoda Packaging Amersfoort helpt ons

Juli 2010. Er zijn zaken die eenvoudig lijken, maar dat niet zijn. Als je elke week 200 voedselpakketten uitreikt, is het belangrijk dat je ook 200 kartonnen dozen hebt om de producten in te doen, tijdens de voorbereiding van de voedselverstrekking. Tijdens de verstrekking pakt elke klant de inhoud van zijn/haar doos over in een eigen tas. Varoda Packaging in Amersfoort heeft de VFA enorm geholpen met de levering van deze dozen.


Straatspeeldag Roerstraat Amersfoort

Juni 2010.  Begin juni had de Roerstraat een straatspeeldag. Ouders en kinderen verzamelden allerlei afval, en maakten daar mooie kunstwerken van (foto).

 De Roerstraat maakt kunstwerken

Daarna zijn deze kunstwerken geveild. Vooral de ouders boden hoog...: op het kunstwerk van hun eigen kind. Bij elkaar is er € 130,- opgehaald! Het bedrag staat intussen op de rekening van de VFA.
Update: het VFA heeft het bedrag al besteed aan yoghurt voor de voedselpakketten.


Burger Partij Amersfoort vraagt aandacht voor huisvesting

Juni 2010. Voedsel Focus Amersfoort moet over enige tijd noodgedwongen verhuizen. Het gebouw aan de Koppelweg waar de voedselbank Amersfoort nu zit, wordt straks gesloopt. Dit is noodzakelijk door alle verbouwingen, nieuwbouw, en andere verbeteringen die de gemeente in het Gildekwartier gaat uitvoeren.

Behalve dit feit is het gebouw van de VFA te klein. Dat geeft allerlei praktische problemen en werkt door op alle onderdelen van het werk. Dit moet echt worden verbeterd. Het VFA is daarom op zoek gegaan naar een nieuwe lokatie. Momenteel overweegt de VFA een pand aan de Textielweg 18a, maar het huurbedrag van € 30.000 per jaar is niet op te brengen. Het VFA is grotendeels afhankelijk van giften van derden.

De Burger Partij Amersfoort heeft nu bij het College van B&W gepleit voor een vaste jaarlijkse bijdrage voor huisvesting.


Serafim helpt mee

Juni 2010.  Stichting Serafim is al jarenlang over de hele wereld actief met duurzame ontwikkelingsprojecten. De overdracht van kennis staat centraal. Serafim heeft onlangs ook aan dicht-bij-huis gedacht. Wij hebben van Serafim een grote hoeveelheid allesreiniger ontvangen, waarvoor onze hartelijke dank.

De site van Stichting Serafim staat hier: Serafim.


Grote schenking aan de VFA

Juni 2010. De Stichting Haringparty Amersfoort hield op 17 juni de jaarlijkse haring- party, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. De haringparty werd gehouden in het Bergpaviljoen in Amersfoort.

Dit jaar was Voedsel Focus Amersfoort het goede doel.

De haringparty draait traditiegetrouw om de veiling van het eerste Amersfoortse vaatje haring. Ook deze keer was het vaatje schitterend beschilderd door de Amersfoortse kunstschilder Van Reenen.

Tijdens de veiling konden alle aanwezigen bieden. Vanwege de sponsoring van het goede doel, boden zij aanzienlijk hoger dan de werkelijke waarde van het vaatje. 

Na enige tijd bieden werd het enorme eindbedrag van maar liefst 26.500,-- euro bereikt. Door middel van een symbolische cheque werd dit bedrag aan de VFA uitgereikt, vertegenwoordigd door projectleider Cieka Galenkamp.

Wij zijn bijzonder blij met dit enorme bedrag, waar wij enkele uitstekende bestemmingen voor hebben. Hartelijk dank aan degenen die persoonlijk of namens hun bedrijf/instelling aan deze gift hebben bijgedragen.

Voor meer informatie kunt u de speciale site van de Stichting Haringparty bekijken: www.amersfoortseharingparty.nl.


Het Amersfoortse Vaatje Haring


Uitreiking van de gift


Nog wat onder de indruk van alles


Chantykoor Ahoy

Foto's: Coert Kelkes en Stichting Haringparty8uo - Acht Uur Overwerken

April 2010. Op 26 maart 2010 is een landelijke actie gehouden met als titel Acht uur overwerken voor het goede doel. Voedsel Focus Amersfoort was een van de goede doelen in die actie. Zie de officiële site 8uo voor informatie.


Inzamelingsactie Basisschool

April 2010. Groep 8 van Basisschool De Ark uit Spakenburg heeft op 11 maart 2010 een fancy fair gehouden voor de VFA. We zijn daar erg blij mee! De opbrengst is intussen aan ons overhandigd en is maar liefst € 850,-.


Nieuwe website

April 2010. VFA heeft een nieuwe website. Op de nieuwe site plaatsen wij om te beginnen de belangrijkste informatie die de cliënten nodig hebben. Zoals de criteria die gelden voor het ontvangen van voedselpakketten, en het aanvraagformulier.

Nieuwe homepage VFA

Daarnaast plaatsen we bijvoorbeeld ook informatie over sponsors en voedselverstrekkers. Die willen we graag enige extra aandacht geven. Verder proberen we elke paar weken nieuws over de VFA te brengen, zoals de Kerstactie en het geweldige bezoek van de Burgemeester van Amersfoort in december 2009.

Diverse formulieren en folders worden als Word- of PDF-bestand beschikbaar gesteld op de downloadpagina.

De site wordt opzettelijk eenvoudig gehouden. Het gaat om de informatie en niet om een spetterende site. Dat zou ook te veel mankracht en geld gaan kosten. Ook is belangrijk dat de site op elke computer gelezen moet kunnen worden, dus ook op een oude PC of op de "geknepen" PC's in de bibliotheek of in het internetcafe. We doen hier ons best voor, maar als u ziet dat dat niet lukt, of als u tips heeft, mail ons dan alstublieft.


Nieuw rekeningnummer

Maart 2010. Ons bankrekeningnummer is gewijzigd. Het nieuwe rekeningnummer is
15 61 68 286  ten name van Voedsel Focus Amersfoort.


Burgemeester van Amersfoort op bezoek

December 2009. Burgemeester van Vliet van Amersfoort bezocht de VFA en pakte voedselpakketten in, samen met een aantal vrijwilligers. Het was een bijzondere gebeurtenis en het is een teken van de positieve opstelling van de gemeente tegenover de VFA. Waarvoor dank.

Burgemeester Van Vliet

Bij dit soort activiteiten denken wij altijd aan de privacy van de cliënten. Als een fotograaf of pers op bezoek komt, komen de cliënten uitsluitend in beeld als zij daar geen bezwaar tegen hebben. Dit wordt bovendien vooraf (niet achteraf) met fotograaf of pers geregeld.


Aboutaleb pleit voor Voedselbanken

December 2008. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gemeenten opgeroepen nauwer samen te werken met de voedselbanken.

Aboutaleb deed zijn oproep op een SZW-conferentie in Utrecht. Behalve vertegenwoordigers van de voedselbanken waren ook wethouders aanwezig, en directeuren van sociale diensten en andere bij armoedebeleid betrokkenen.

Intentieverklaring Aboutaleb

Met deze intentieverklaring hebben verschillende partijen de krachten gebundeld om te werken aan armoede en reéntegratie in de maatschappij, en om mensen te helpen bij de contacten met instanties die hen kunnen helpen.

Ook Voedsel Focus Amersfoort was vertegenwoordigd. Wij moedigen dit initiatief aan.


Persberichten

De volgende bestanden zijn onder andere beschikbaar:

-  Persbericht van de opening van het VFA
-  VFA projectplan
-  Folder

Deze bestanden kunt u hier downloaden.